- Notice
Ετήσια γενική συνέλευση Συνδέσμου ειδικών ενδιαφερόντων Και πολιτιστικού τουρισμού
ΟΜΙΛΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ
κ. ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗ
ART MUSEUM
ΛΟΥΚΙΑΣ ΚΑΙ ΜΙΧΑΛΑΚΗ ΖΑΜΠΕΛΑ
Λευκωσία 20/11/2012
Η φετινή μας Συνέλευση πραγματοποιείται σε μια πρωτοφανή για την κυπριακή οικονομία περίοδο με την Τρόικα να διαπραγματεύεται τα πάντα εκτός από τον Τουρισμό τον οποίο μας καλεί να προσέχουμε σαν τα μάτια μας. Πράγματι η τουριστική βιομηχανία είναι ο μόνος τομέας της οικονομίας που αποδίδει σε πραγματικά δύσκολους καιρούς. Μπορεί να μην έχουμε λύση το πρόβλημα της εποχικότητας και της επικερδότητας των επιχειρήσεων μας αλλά τουλάχιστο η παρουσία πέραν των 2 εκ. τουριστών και η ανοδική πορεία των εσόδων αποτελούν σανίδα σωτηρίας για την οικονομία μας .
Βέβαια τα μέτρα της Τρόικας θα επηρεάσουν και τον τουρισμό αφού η αύξηση του ΦΠΑ οι φόροι για την ακίνητη ιδιοκτησία, το ψηλό κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος, φόροι κατανάλωσης, επιτόκια του 8% κλπ μας δείχνουν μια δύσκολη πορεία.
Ενώ όλοι σχεδόν οι τομείς έχουν τα χάλια τους, η Τρόικα εκτιμά ότι ο τουρισμός θα είναι η ατμομηχανή αλλά και ο μοναδικός τομέας που θα σπρώξει την οικονομία σε μια βιώσιμη αναπτυξιακή πορεία. Λαμβανομένων υπόψη του πολλαπλασιαστικού χαρακτήρα αλλά και του καταλυτικού ρόλου του τουρισμού σε μια εθνική οικονομία η Τρόικα πολύ ορθά αναμένει ότι ο τουρισμός μπορεί να προσδώσει νέα δυναμική. Αναμφίβολα η πρόταση του ΠΑΣΥΞΕ στην Τρόικα για χαμηλότοκο δανεισμό θα συμβάλει σε μεγάλο βαθμό στην αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος.
Η περσινή μας Συνέλευση πραγματοποιήθηκε στον γραφικό Καλοπαναγιώτη γιατί θέλαμε να προβάλουμε τον τουρισμό της Υπαίθρου και να γνωρίσουμε από κοντά το νέο μας μέλος Casale Panayiotis και την πρωτοποριακή ανάπτυξη που γίνεται.
Φέτος σας καλέσαμε στο εκπληκτικό Μουσείο Τεχνών Λουκίας και Μιχαλάκη Ζαμπέλα γιατί πιστεύουμε ότι η πρωτεύουσα χρειάζεται πολύ περισσότερη προβολή στο τομέα του Πολιτιστικού Τουρισμού ενώ το Μουσείο Τεχνών δίνει μια άλλη διάσταση στο τουριστικό προϊόν της Λευκωσίας. Θα συμφωνείτε μαζί μου φίλε Πρόεδρε της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης Λευκωσίας ότι αν θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα ολοκληρωμένο προϊόν με προϋποθέσεις , που εξαργυρώνει την έννοια και τον λόγο ύπαρξης του, πρέπει να το διαφοροποιήσουμε και να το συνδέσουμε με αυτά που του δίνουν υπόσταση. Αυτό λοιπόν βλέπουμε να γίνεται στη Λευκωσία με το Μουσείο Τεχνών και τις δραστηριότητες του. Πριν λίγες μέρες στο WTM του Λονδίνου παρουσιάσαμε το Amazing Time at the Museum. Ίσως αυτό να ήταν και η μόνη καινοτομία στο Κυπριακό Περίπτερο. Μπράβο τους. Ο Μιχαλάκης και η Λουκία Ζαμπέλλα στοχεύουν όχι μόνο στην καλιτεχνική απόδοση της επένδυσης τους αλλά και της συνολικής προστιθέμενης αξίας της πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Κύπρου η οποία ήταν και θα είναι για πάντα η Λευκωσία.
Κυρίες και κύριοι,
Όταν πριν ακριβώς 16 χρόνια ανακοινώσαμε την ίδρυση του Συνδέσμου, κάποιοι μας κατηγόρησαν ότι θα ξεσηκώσουμε παραδοσιακούς τεχνίτες από τα χωριά τους για να τους κάνουμε θεατρίνους σε ξενοδοχεία και θα μεταφέρουμε την παράδοση μας σε τουριστικούς χώρους. Και όμως συνέβη το αντίθετο. Δραστηριοποιηθήκαμε σε χωριά, πολιτιστικούς χώρους, μονοπάτια μελέτης της φύσης, εργαστήρια αγγειοπλαστικής, χώρους δραστηριοτήτων, ιδιωτικά μουσεία, γκαλερί κλπ. Ο επισκέπτης ήρθε κοντά στη φύση και τον πολιτισμό μας και ο συμμετοχικός τουρισμός άρχισε να γίνεται πραγματικότητα.
Μας λένε ακόμα ρομαντικούς γιατί δεν προσελκύουμε τεράστια μεγέθη και τζίρους, μεγάλες μάζες και υψηλές αποδόσεις, ασχολούμαστε με οικογενειακές και αβοήθητες οικογενειακές επιχειρήσεις και στηρίζουμε κατακερματισμένες προσπάθειες. Είναι φανερό ότι οι ειδικές μορφές τουρισμού είναι μπελαδιτικές και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τον μαζικό τουρισμό. Ωστόσο, δρουν συμπληρωματικά προς αυτόν συμβάλλοντας κατά κύριο λόγο στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη αξιοποιώντας ανεκμετάλλευτες δυνατότητες.
Και όμως αγαπητοί μου τα τελευταία 16 χρόνια βάζουμε και εμείς το λιθαράκι μας για στήριξη και διέξοδο για άνοδο σ’ ένα κουρασμένο κυπριακό προϊόν. Συμβάλαμε στην διαφοροποίηση και αντέξαμε στην κρίση. Ο εναλλακτικός, συμμετοχικός και βιωματικός τουρισμός αποδεικνύεται λιγότερο ευάλωτος στην κρίση.
Ο ρόλος και η βοήθεια του ΚΟΤ ήταν καθοριστικός και ο τουρισμός Ειδικών Ενδιαφερόντων πήρε σχήμα και μορφή και η προβολή του με πολλή στοχευμενες ενέργειες όχι μόνο αύξησε την κίνηση αλλά προπάντων απάμβλυνε το πρόβλημα της εποχικότητας και αύξησε την μέση διάρκεια παραμονής. Στόχος πρέπει να είναι η Τουριστική περίοδος των 365 ημερών.
Αυτή η θετική εξέλιξη δεν πρέπει να αφεθεί να παρεκκλίνει, να παραποιηθεί να ισοπεδωθεί. Εδώ θα πρέπει φίλοι του ΚΟΤ να θέσουμε όρια και να αποσαφηνίσουμε τα χαρακτηριστικά αυτών των μορφών τουρισμού. Μόνο με διαρκή επένδυση στην ποιότητα και στην εξειδίκευση θα βγούμε από την κρίση. Η στρατηγική του ΚΟΤ για τα επόμενα χρόνια δεν μπορεί παρά να είναι βασισμένη στη βιωσιμότητα, την εξωστρέφεια την ποικιλομορφία αλλά και την εξειδίκευση. Αυτό σημαίνει εναλλακτικό τουρισμό με κύρια χαρακτηριστικά την ποιότητα, το service, την ομορφιά και τον πολιτισμό του τόπου μας. Στην Λευκωσία θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα και το γεγονός ότι έχασε το παιχνίδι από την Πάφο θα πρέπει να την πεισμώσει και να την φέρει κοντά στην υλοποίηση του στρατηγικού σχεδίου που ετοιμάστηκε πριν μετρικά χρόνια. Η εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και προβολή Λευκωσίας επιβάλλεται να αποκτήσει περισσότερη εξωστρέφεια. Μέχρι οι εταιρείες να αποκτήσουν τα δικά τους κονδύλια ο ΚΟΤ θα πρέπει να βοηθήσει τις επαρχίες να κάνουν το δικό τους brand.
Η νέα διαφημιστική εκστρατεία του ΚΟΤ θα πρέπει να είναι πολύ πιο στοχευμένη και να δώσει πολύ περισσότερο μερίδιο στον πολιτιστικό τουρισμό και αυτό των ειδικών ενδιαφερόντων και τα μειωμένα αντανακλαστικά στις νέες τάσεις τις Παγκόσμιας αγοράς θα πρέπει να μας προβληματίσουν. Είμαστε στην διάθεση του ΚΟΤ για εποικοδομητική συνεργασία και σ’ αυτόν τον τομέα.
Σύμφωνα με στοιχεία του ΚΟΤ το 27% των Βρετανών και το 42% των Γερμανών που επισκέφθηκαν την Κύπρο την περίοδο Οκτωβρίου-Νοεμβρίου ανήκαν στην κατηγορία των τουριστών με ειδικά ενδιαφέροντα. Ψηλά είναι και τα ποσοστά όσων μας επισκέφθηκαν για περιπατητικό τουρισμό (38% των Γερμανών) για γαστρονομικό, ποδηλατικό, αγροτουρισμό.
Αυτά επιβεβαιώνονται και από την συμμετοχή του Συνδέσμου στις εκθέσεις τουρισμού WTM, ITB και TOURNATUR όπου στα περίπτερα του ΚΟΤ για τουρισμό Υπαίθρου, έχουμε την ευκαιρία να προβάλλουμε τόσο σε επαγγελματικές όσο και καταναλωτές τις ειδικές μορφές τουρισμού.
Η νέα μας μπροσούρα στα Αγγλικά και Γερμανικά καθώς και η Ιστοσελίδα έχουν εντυπωσιάσει και αποτελούν χρήσιμο εργαλείο. Η συμμετοχή μας στην έκθεση CyTour μας έδωσε την ευκαιρία να κεντρίσουμε το ενδιαφέρον των Κυπρίων για τον τουρισμό Υπαίθρου.
Ενώ είναι φανερό ότι ένας σημαντικός αριθμός επισκεπτών επιλέγουν την Κύπρο για διακοπές και δραστηριότητες κοντά στη φύση, τον άνθρωπο και τον πολιτισμό της Κύπρου, ένα ραγδαία αυξανόμενο ποσοστό που επιλέγουν διακοπές «ήλιου και θάλασσας» εμπλουτίζουν τις διακοπές τους με δραστηριότητες που εμπίπτουν στην κατηγορία του τουρισμού ειδικών ενδιαφερόντων. Αυτή η εξέλιξη είναι σημαντική ιδιαίτερα σε μια εποχή όπου το για μας απαράδεκτο All inclusive κυριαρχεί στα ξενοδοχεία.
Στον τομέα του τουρισμού καταδύσεων βλέπουμε μια σημαντική ανάπτυξη που επικεντρώνεται κυρίως γύρω από το ναυάγιο Ζηνοβία. Περίπου 150,000 με στόχο να φθάσουν τους 250,000 είναι οι λάτρεις των καταδύσεων που μας επισκέπτονται. Μόνο από το Ζηνοβία υπολογίζεται ένα εισόδημα που ξεπερνά τα 10εκ. Ευρώ.
Ο θρησκευτικός τουρισμός που αναμέναμε να αποκτήσει μια νέα δυναμική με την επίσκεψη του Πάπα θα μπορούσε να αναπτυχθεί περισσότερο, παραμένει όμως μια σταθερή αξία. Σε συνεργασία που είχαμε με το Γραφείο Προσκυνηματικών Περιηγήσεων του οποίου προΐσταται ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριο καθώς και με τον ΠΑΣΥΞΕ Λευκωσίας το Σύνδεσμο Ξεναγών και τον ΚΟΤ είχε σαν αποτέλεσμα η Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου να εκδώσει Χάρτη Προσκυνηματικών Περιηγήσεων και να συμμετάσχει στην έκθεση Cytour με μεγάλη επιτυχία.
Αναμφίβολα σε μια νήσο των Αγίων που θα μπορούσε να αποτελεί παγκόσμιο θρησκευτικό προορισμό η συμβολή όλων μας είναι απαραίτητη.
Ένας άλλος σημαντικός τομέας είναι αυτός της γαστρονομίας. Νομίζω πολλά ακόμα πρέπει να γίνουν και να διερευνήσουμε τρόπους και πρακτικές ανάδειξης της γαστρονομικής κληρονομιάς και των τοπικών προϊόντων μας και ταυτόχρονα προσέλκυσης περισσότερων και «ποιοτικών» τουριστών. Πολλά έχουν γίνει για τα κρασιά μας. Η γαστρονομία μπορεί να είναι βασικό εργαλείο τουριστικού marketing.
O τουρισμός των παραδοσιακών καταλυμάτων ή ο αγροτουρισμός όπως λανθασμένα λέγεται σημειώνει αυξημένο ενδιαφέρον για ταξιδιωτικές εμπειρίες και δραστηριότητες στην κυπριακή ύπαιθρο.
Η κίνηση στα αγροτουριστικά καταλύματα βελτιώνεται συνεχώς και οι νέες αναπτύξεις παίρνουν το δικό τους δρόμο και ο αγροτουρισμός εκτός από όραμα είναι και σύγχρονο επενδυτικό επιχειρηματικό πεδίο.
Ο ρόλος της Εταιρείας Αγροτουρισμού θα πρέπει να αναβαθμισθεί και να της προσδώσουμε το ρόλο του άμεσου
συνδέσμου μεταξύ κρατικού μηχανισμού και πολίτη της υπαίθρου ή επενδυτή ο οποίος χρειάζεται καθοδήγηση προκειμένου να κάνει το όραμα του πράξη. Η εταιρεία θα πρέπει να έχει το δικό της marketing plan και ένα σεβαστό ποσό για προβολή. Τα αγροτουριστικά καταλύματα θα πρέπει να πλαισιώνουν και άλλες υπηρεσίες, προϊόντα και δραστηριότητες ούτως ώστε να έχουμε ολοκληρωμένες προτάσεις για τους τουρίστες που θέλουν διακοπές ανθρωποκεντρικές αυτό που λέμε βιωματικό τουρισμό ή αυτό που βρίσκεται στο εξώφυλλο της νέας μας μπροσούρας Experiential Tourism.
Αγαπητοί φίλοι,
Οι συλλογικές προσπάθειες του ΚΟΤ, του Συνδέσμου μας, της Εταιρείας Αγροτουρισμού του CSTI και όλων των άλλων φορέων καταδεικνύουν ότι οι ειδικές μορφές τουρισμού κινήθηκαν με μια δική τους ταχύτητα καθώς κάθε τμήμα που τις απαρτίζει έχει την δική του δυναμική, Μια δυναμική που θα πρέπει να τονώνουμε συνεχώς. Το marketing μας γίνεται πιο εξειδικευμένο, στοχευμένο και cost effective.
Θα ήταν παράλειψη εάν δεν έκανα αναφορά και σε άλλες ειδικές μορφές τουρισμού που εξελίσσονται πολύ ικανοποιητικά όπως ο Τουρισμός Υγείας, το Golf ο Αθλητικός, ο συνεδριακός Τουρισμός, ο Ποδηλατικός και γενικά ο ευρύτερος πολιτιστικός ο οποίος τα επόμενα με βάση την Πάφο θα πάρει άλλη διάσταση. Θα ήταν παράλειψη εάν δεν έκανα και κάποιες εποικοδομητικές παρατηρήσεις.
- Είναι αδιανόητο ο Σύνδεσμος μας να μένει εκτός της Συμβουλευτικής Επιτροπής τουρισμού του ΚΟΤ
- Το Fam Trips με θέμα ειδικές μορφές τουρισμού να μην γίνονται μέσω του Συνδέσμου μας
- Στον προϋπολογισμό του ΚΟΤ θα πρέπει να περιλαμβάνεται ένα σεβαστό ποσοστό για τα ειδικά ενδιαφέροντα και ο Σύνδεσμος μας να τυγχάνει πλήρους υποστήριξης στην προσπάθεια του να προβάλει τον εναλλακτικό τουρισμό.
- Τον τελευταίο καιρό στον Ευρωπαϊκό τουριστικό κόσμο κυριαρχούν οι λέξεις Innovation, Inspiration Investments,Private/Public Partnership Sustainability. O εναλλακτικός τουρισμός στην Κύπρο έχει όλα αυτά τα στοιχεία. Πριν λίγες μέρες είχε την ευκαιρία να μιλήσω στη Θεσσαλονίκη στο συνέδριο Καινοτομία και Ανάπτυξη. H ίδρυση του Συνδέσμου μας το 1996 από τον ΚΟΤ, το ΚΕΒΕ και την Ευρωπαϊκή Ένωση αποτέλεσε μια καινοτόμα ιδέα προς την σωστή κατεύθυνση για την αναζωογόνηση του Κυπριακού Τουρισμού. Είμαστε ουσιαστικά μια συμμαχία marketing όσων θέλουν να προβάλουν τις υπηρεσίες και προϊόντα τους στον εναλλακτικό τουρισμό και όσων καταλαβαίνουν τις ανάγκες των ταξιδιωτών με ειδικά ενδιαφέροντα.
Στο συνέδριο καταθέσαμε πρόταση για την δημιουργία παρόμοιου Συνδέσμου στη Βόρεια Ελλάδα ούτως ώστε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας στον τομέα της προβολής και της ανταλλαγής εμπειριών.
Προβάλλοντας τις Ειδικές Μορφές Τουρισμού συμβάλλουμε στην αξιοποίηση ανεκμετάλλευτων δυνατοτήτων και παρουσίαση της ανθρώπινης διάστασης του τουρισμού στην Κύπρο και της Πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
Προσφέρουμε ποιοτικά αναβαθμισμένες διακοπές δίνοντας την ευκαιρία στον τουρίστα να έχει θετική επαφή με την φύση, στενότερη και ουσιαστικότερη γνωριμία με τους Κύπριους και τις παραδόσεις τους. Συμβάλλουμε στη διάσωση της φύσης και πολιτιστικής μας κληρονομιάς στη αποκέντρωση του τουριστικού ρεύματος την προώθηση προβληματικών περιοχών. Απαμβλύνουμε το πρόβλημα της εποχικότητας. Είμαστε κράχτες ανάπτυξης τουρισμού και προσφέρουμε αντίδοτο στον μαζικό φθηνό τουρισμό.
Χαιρετίζουμε ιδιαίτερα την προσπάθεια που καταβάλλεται από την CSTI, την Εταιρεία Αγροτουρισμού, την Εταιρεία της Τουριστικής Προβολής Λεμεσού για την συμμετοχή της στο πρόγραμμα Seemore για αειφόρο ανάπτυξη, την λειτουργία του περιβαλλοντικού κέντρου στη Σκαρίνου, την πρωτοβουλία του κ. Παπαφιλίππου για τη δημιουργία του Δασικού Μουσείου στον Κάμπο, την πρωτοβουλία του Επισκόπου Μεσαορίας κ. Γρηγορίου για την ανάπτυξη των Προσκηνηματικών Περιηγήσεων στη Λευκωσία και όχι μόνον, την δουλειά που κάνει ο ΠΑΣΥΞΕ Λευκωσίας και οι ξεναγοί μας για τις περιηγήσεις στην πρωτεύουσα, την πρόσφατη βράβευση με το βραβείο EDEN της EU του Καλοπαναγιώτη.
Δεν θέλω να σας κουράσω με στατιστικά στοιχεία που αφορούν τον εναλλακτικό τουρισμό αλλά είμαι υπόχρεος να τονίσω τις προοπτικές που υπάρχουν για περαιτέρω ανάπτυξη τους από τις αγορές που μας ενδιαφέρουν.
Το Η.Β των 56 εκ. τουριστών του 2011 δηλώνει ότι οι τουρίστες όταν επιλέγουν προορισμό δίνουν προτεραιότητα
- Στην δαπάνη
- Πολιτισμό
- Κλίμα
- Δραστηριότητες
- Φαγητό
- Responsible tourism
Οι Γερμανοί οι champions του τουρισμού μετά το all inclusive σαν μορφή διακοπών προτιμούν ταξίδια δραστηριότητας medical wellness, πολιτιστικά αλλά και επιμορφωτική ψυχαγωγία, οικοτουρισμό, αγροτουρισμό, κρουαζιέρα. Μόνο στον τομέα του Walking 600.000 Γερμανοί είναι οργανωμένοι σε συνδέσμους και κάθε χρόνο πραγματοποιούν το δικό τους συνέδριο και έκθεση στην οποία συμμετέχουμε.
Οι Γάλλοι τονίζουν special responsibility ενώ οι Σουηδοί μιλούν για sustainability and eco-tourism. Σύμφωνα με μελέτη του Τουριστικού Οργανισμού KUONI τα 5 top trends για τους Ευρωπαίους είναι:
- Να ανακαλύψουν νέους προορισμούς
- Sustainability αειφόρος ανάπτυξη
- Οικοτουρισμό
- Βασικές διακοπές
- Διακοπές πολυτελείας
Φίλοι του ΚΟΤ
Είμαστε περήφανοι γιατί με τη βοήθεια σας και του ΚΕΒΕ αποκτήσαμε κύρος και εκτίμηση και συμμετέχουμε ενεργά στην λήψη αποφάσεων υποβάλλοντας θέσεις και απόψεις που θέλω να πιστεύω ότι τυγχάνουν μεγάλης εκτίμησης και βρίσκουν τον δρόμο της υλοποίησης τους. H συμμετοχή μας σε διεθνή φόρα σαν ομιλητές προβάλλει την Κύπρο σ’ ένα πρωτοποριακό τουριστικό τομέα.
Συνεχίζουμε λοιπόν το δρόμο που χάραξαν αυτοί που μας δημιούργησαν, ο ΚΟΤ, η ΕΕ , ο ΑCTA και το ΚΕΒΕ συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο όχι μόνο στην προβολή των υπηρεσιών των μελών μας αλλά και τη σταδιακή διαφοροποίηση του τουριστικού προϊόντος της Κύπρου τονίζοντας την ανθρώπινη διάσταση και τον πολιτιστικό ρόλο του τουρισμού. Στόχος μας παραμένει να προσφέρουμε ποιοτικά αναβαθμισμένες διακοπές κοντά στον άνθρωπο, τον πολιτισμό και τη φύση της Κύπρου. Θέλω να πιστεύω ότι τα μέλη μας ανταποκρίνονται πλήρως στις ανάγκες των εναλλακτικών μορφών τουρισμού.
Το πρόβλημα ταυτότητας που αντιμετωπίζει σήμερα ο κυπριακός τουρισμός θα μπορούσε να μετριασθεί με την υλοποίηση των εισηγήσεων μας που στις περισσότερες περιπτώσεις είναι και οικονομικά ανώδυνες.
Στόχος μας πάντοτε να κάνουμε την Κύπρο το ιδανικό θέρετρο των Ευρωπαίων για διακοπές ολόχρονα με νόημα και περιεχόμενο.
Καταλήγοντας επιτρέψτε μου να αναφερθώ και πάλιν στη Λευκωσία που για μας είναι πάντα πολιτιστική πρωτεύουσα και όχι μόνον παρ’ ολίγον το 2017. Αυτή η πόλης που απέχει 30 λεπτά από τη θάλασσα και τα βουνά μας, περιμένει να την ανακαλύψουν.
Η διχοτομημένη Λευκωσία πρέπει να γίνει κοιτίδα του εναλλακτικού τουρισμού και διαθέτει πολλά πλεονεκτήματα για να βρεθεί στην πρώτη γραμμή και να διεκδικήσει αυτά που τις αξίζουν. Εμείς διαθέτουμε και τα know-how αλλά και το know-what. Είμαστε δίπλα στην Εταιρεία Ανάπτυξης και Προβολής Λευκωσίας και φυσικά τον ΚΟΤ για στήριξη του Έργου που επιτελούν.
Χίλια ευχαριστώ στον Πρόεδρο της Τουριστικής Εταιρείας Λευκωσίας και CIPA κ. Αγκαστινιώτη, στον Πρόεδρο, Γενικό Διευθυντή και συνεργάτες στον ΚΟΤ, το Μουσείο Καλών Τεχνών, Λουκίας και Μιχαλάκη Ζαμπέλα, την Μελίτα Σιδηροπούλου Supervisor του Μουσείου, τα μέλη του Δ.Σ, το ΚΕΒΕ τον κ. Χρίστο Πετσίδη, Πόλυ Περατικό, Μάρθα Γεωργιάδου και όλους εσάς που μας τιμάτε με την παρουσία σας.